Mi szabályozza személyes adataink kezelését - az új adatvédelmi rendelet

Személyes adatok védelme

Személyes adatok védelme

Kell-e adatvédelem vírusjárvány idején?

2020. május 10. - Kuviklacz

A felhatalmazási törvény körüli vita ismét felveti a szabadságjogok és a biztonság viszonyát. Az elég természetes, hogy a biztonság macerás: nehezebb egy biztonsági zárat kinyitni, amikor hazamész, mint csak lenyomni a kilincset - ráadásul a lakó sokkal többször nyitja ki saját ajtaját, mint az esetleges betörő.

Ugyanez a helyzet az informatikában: hosszabb jelszavakat nehezebb megjegyezni, különösen, ha véletlen karaktersorokból állnak, számokkal, írásjelekkel megspékelve. A kétfaktoros azonosítás még több macerával jár, és a biztonsági megoldások le is lassíthatják a programokat.

Ennek ellenére kevés embernek jutna eszébe lezáratlanul hagyni a lakását. A digitális világban már gyakrabban találkozunk kényelem okozta biztonsági résekkel, de reménykedjünk, hogy ez is csökken.

A biztonság érdekében gyakran kérik tőlünk azt is, hogy bizonyos jogainkról mondjunk le. Az orvos csak úgy tud gyógyítani, ha ismeri egészségi állapotunkat, eddigi vagy meglévő betegségeinket. Hasonló a helyzet ügyvédünkkel, könyvelőnkkel. Ezeknek a szakmáknak a művelőit azonban köti a szakmai titok - és ez alól néha még a bűnüldözési érdek sem ad korlátlan felmentést. 

Másik oldalról: Benjamin Franklin szerint: "Aki feladja az alapvető szabadságát az átmeneti biztonságért, az nem érdemel se szabadságot, se biztonságot."

Amikor szabadságjogainkat törvényekbe foglalják, általában az előrelátható rendkívüli helyzetekre is gondolnak. Ez a helyzet az adatvédelemmel is. Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 23. cikke részletesen rendelkezik arról, hogy mikor lehet az érintett személyek jogait felfüggeszteni. Az adatkezelés jogalapjai között pedig kiemelten szerepel a jelentős  közérdek, többek között a közegészségügy, egy személy létfontosságú érdekeinek védelme, egy jogi kötelezettség teljesítése.

Az érzékeny személyes adatok (a hivatalos megfogalmazás szerint: adatok különleges kategóriái), köztük az egészséggel kapcsolatos adatok, kezelhetők például a határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekkel szembeni védelem vagy az egészségügyi ellátás, a gyógyszerek és az orvostechnikai eszközök magas színvonalának és biztonságának a biztosítása céljából is.

Útmutatókat is megjelentettek a különböző adatvédelmi hatóságok, köztük a NAIH is közzétett egy tájékoztatót a koronavírus-járvány idején követendő gyakorlatról.

Aki többet akar tudni, megnézheti a Európai Adatvédelmi Testület tájékoztatóját is.

További részletek a potfolio.hu-n - sajnos már fizetős, az angol verzió viszont elérhető.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szemelyesadatok.blog.hu/api/trackback/id/tr5215370510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása